Lorenzo Iandelli Page 01

Uniting Barrier

Leave a comment
Uncategorized

Lorenzo Iandelli Page 03 Lorenzo Iandelli Page 07

Lorenzo Iandelli Page 06Lorenzo Iandelli Page 05 Lorenzo Iandelli Page 02 Lorenzo Iandelli Page 04

Uniting Barrier

Lorenzo Iandelli_Central Saint Martins_Bachelor of Arts in Architecture 

Project

The project is a programmatic response to the social marginalisation created by the different areas surround- ing London’s Caledonian Road.The Design interaction, positioned in between the dividing threshold of Barns- bury and the Bemerton Estate , aims to mimic and replace the existing and neglected facilities offered by the estate. The new Facilities will be condensed around a new public plaza, with the ambition of mixing communi- ties, making them all benefit of lecture halls and public accessible workshops.The old and previously unused facilities, scattered over the estate premises will be con- verted in affordable housing, marginally satisfying the London housing request.

Interview

Who influences you graphically?

For inspiration I look into various fields of expertise, I clearly take influence from offices such as 80s OMA, OFFICE Kgdvs, GRUPPE, 6a, Caruso St John, Enzo Mari, Riccardo Bofill, Aldo Rossi, Bruno Munari and Tom Sachs. While another predominant influence are artist deriving from my home town Florence. As the more recent Macchialioli to the master of renaissance Alberti.

How does the construction of the axonometric help reinforce your proposal? (in terms of strategy of placing your project, line type and colour etc)

The line drawing helped me emphasise and expose the clear distinction between two communities, showing the architectural structures linked to one another.

What influenced the choice of materiality and textures within the perspective views?

The projects materiality and relation in space is a reinterpretation of site findings and research in the nearby context, from the interior wood detailing often found on shopfronts to the room sizing informed by the dimensions of the same shops along the high street.

How does the positioning and use of the space by the people help to emphasize the thematic of a new established and re united community?

A plaza is a space for public discussion and interaction. Placing the space for public relation between publicly used services enhances the probability and possibility of relation between the residents.

You mention the repositioning of amenities around the plaza to activate the area, how was this orchestrated in relation to the larger urban context and passenger flow.

All the Amenities which where considered in the project where already existing or had existed in and around the nearby estate. The intention was to condense these facilities while making them more accessible than the misused and unused existing ones dispersed along the estates different confinements.

How was the exterior perspective designed to be an invite to trespass this barrier and go further?

As with the referencing of existing space translated in newer facilities, the entrance was a similar approach. By Blocking the newly created public space with a gate/barrier my intention was to create confined space which was separated by the surrounding, at least at a visual level. In a space where architecture forms carry pre conceived connotations, linking to a variety of social classes, my intention was to block the buildings out. No glimpse to the exterior context abolishes any possible connections brought by visual association. Thus bringing anybody and everybody to the same social level.

lorenzoiandelli.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s