00_PONTDARVE_BAR_HDresolution

Drawing Ambivalence through the Balance of Emotion and Architecture

Leave a comment
Uncategorized

Drawing Ambivalence through the Balance of Emotion and Architecture

Aziz Temel

Interview

Who influences you graphically?

It depends on the project, as each one has its own process. Sometimes the themes can repeat and sometimes they can contradict each other, but the images are always built from a variety of references, from painters to cinema-directors, photographers and architects. I try to collect different paintings and pictures I like individually and bring them together in a single image; so that the architecture becomes the momentaneous framework that allows some kind of scenography.

A recurring theme in my works is the inhabited nature, certainly a more naive and poetic approach on the beauty of nature in urban conditions than a very realistic attitude. If I need to talk specifically about some references, I would say David Hockney, Edward Hopper, Henri Rousseau and Pieter Bruegel in painting; Wes Anderson and Spike Jonze in cinema ; Takashi Homma, Filip Dujardin and Bas Princen in photography; Office KGDVS, NP2F, Office MMX and Fala atelier in architecture. These are my current influences but I try to extend it continually also.

What is the effect and purpose for using a matt effect as an overlay to the images?

As I mentioned earlier, the image represents for me the necessary framework to tell a story in which you have to seek beauty, a kind of balance between emotion and architecture. The matt effect permits this subtle balance between the rigid structure of the perspectives and their playful atmospheres.

Working light in this way, the image can be decomposed into several flat layers to itemize and create depth. I like this ambivalence of an image that can be seen flat and at the same time having some depth. Thus, it is a research tool and not only an end result.

What is your work progress in terms of programs used?


At first, I begin by imagining a storyboard that will determine the number of images and their status. Then I roughly draw some perspectives on which I just paste textures or objects that I find interesting. Secondly, I create a quick 3D with SketchUp to determine the exact perspective for my initial drawings. Sometimes, it helps to define a new perspective view. Finally, the rest of the work (texture, light, shadow, object etc.) is done with Photoshop.

Projects

Hortus Loci

Located at the east entrance of the city, the district of the Maladière was once a beautiful public garden called “Jardin Desor”. It was a nice place for the inhabitants of the city who wanted experiment the nature without going too far. Many decades after, increasing urbanization has led the disappearance of this garden. Many blocks were built without considering the particular topography of the area and his identity. Today, the district is surrounded by urbanization, it’s not isolated anymore.

Now dedicate to welcome inhabitants of Neuchâtel, the district must become a porous place in the city. The urban strategy is divided in three parts and forms a complex piece of city where every part has its own characteristics while sharing a common language, a common ground floor. The different volumes therefore are engage in a dialogue with each other and provide a smooth transition between public space and private space. The renovation and the transformation of the area consists of a mix of program with a strong focus on family housing.

Hortus Loci is the first apartment complex, located at the east of the area. There are 37 housing units and 8 coworking spaces. The building seeks to create layered and stacked series of homes. Gardens and rooms intermingle with each other comfortably. Bedrooms, living-dinning rooms, bathrooms, terraces and common gardens interact with the surroundings on all sides. Each unit has a bright and open atmosphere, collectively connecting to surroundings gardens, spreading the activities of the residents evenly across the whole site.

Party Wall_In collaboration with Nahthan Hoh

The studio focuses on creating new working atmospheres resulting from the confrontation of the Nature and city and the students personal interpretation of the word «climate». The starting point of this exercise was to create 3 interior images showing particular ambiances of the main spaces of a private bank : the lobby, the meeting room and the trading room. All of the spaces had to be connected and included in a «climatical principle», participating in the global atmosphere of the building.

The project took place in Manhattan, between Mercer and Broadway, combined with an old blind brick façade, we chose to integrate plants to all the working places as a filter to urban and visual nuisances and an always changing relaxing element.

The building was divided into 2 parts. The first one is a thin 8-storey-bar containing all the services and the partitioned spaces, serving as a structure for the rest of the bank. The second one is a column-free office areas facing the lobby and its tree, and hosting working places.

responding to the block’s skyline, the project intended to provide a city that never sleeps with a peaceful atmosphere.

Mouzaia_In collaboration with christophe Piqué.

The project is situated in the heart of Mouzaia district, a haven of green near the Buttes chaumont. Houses all in a row, flower gardens and cobbled streets. It’s a bucolic enclave where one we can walk and lose him- self. The proposal is to preserve this beautiful atmosphere and create a public garden where new offices will take place.

The building seeks a delicate and serene connection with its surroundings and linking upper and lower areas with a continuous urban space. Not in a direct way but creating a feeling of continuity through transparency and reflection. The glass walls enable to admire the interplay between structure and nature, blurring the tangible limits of the building and rendering the reading of a solid volume superfluous. A place where local people and employees can come and spend their time together, like a community center.

The frame splits into 20 structural glass walls with 10 buildings. All buildings have gaps on the ground floor, allowing people to cross them and gain access to the buildings, the book shop, the restaurant and the nursery. It suitable for conferences and exhibitions with outdoor spaces. The upper levels are the areas for offices. There is a narrow separation between the façades here, natural light being filtered by high tech glass materials. Small break rooms float in the air and interconnect the offices together.

01_IMAGE_COURS_INT_plus_clair

Hortus Loci

02_IMAGE_ESPACE_COMMUN_JARDIN_ombre_sup

Hortus Loci

03_IMAGE_INT_DILATATION_reflet

Hortus Loci

2014_BALLOONS_INTERIORVIEW_AT

Hortus Loci

Aziz_1

Aziz_2

Mouzaia

Aziz_3

Mouzaia

 

 

About

Aziz Temel (Swiss & Turkish, 1987) graduated in architecture at Swiss Federal Institute of Technology in Lausanne; wrote the master thesis ‘Family Garden & Collective Housing’, an architectural and landscape approach to reconcile urban density and quality of life. This served as the basis for his diploma project ‘Hortus Loci’, an apartment complex located in Neuchâtel. Aziz has worked with Frundgallina and Fovea in Switzerland.

https://issuu.com/aziztemel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s