Evoking Memories, An Architecture of Desire

1 comment
Uncategorized

Evoking Memories, An Architecture of Desire

Gustav Düsing & Max Hacke

 

 

«The most interesting characteristic of the cube is that it is relatively uninteresting. Compared to any other three ü-dimensional form, the cube lacks any aggressive force, implies no motion, and is least emotive. Therefore, it is the best form to use as a basic unit for any more elaborate function, the grammatical device from which the work may proceed.»

– Sol LeWitt

 

 

Berlin-based architects Gustav Düsing & Max Hacke propose a progressive student pavilion on the grounds of Technical University of Braunschweig, likely to revolutionize student culture beyond local borders through a radically new building system and endless possibilities of flexible use. Completion is planned for 2019.

gdmh_shbs_modell_6

gdmh_shbs_bild_2

The architects‘ response to the typology of a learning centre is a three-dimensional, complex space which comes alive through various activity and student culture.

A large superstructure with a highly flexible kit of building parts enables a radically new type of studio space.

The proposed building is understood as a multifunctional, informal space that allows for all kind of campus activities. Following the organisational idea of a superstructure, a system of thin columns set in a tight grid of 3.35m holds light platforms, stairs and bridges that can easily be reconfigured on a semesterly timescale. These three-dimensional layouts can range from intimate desk spaces to large-scale workshop configurations and can be separated with light curtains, shelving systems, and screens. The kit-of-parts system holds endless variations and redefines the traditional studio layout. The logic continues on the outside perimeter forming a canopy, which integrates the surrounding through balconies and sitting areas. The project aims to define a new self-regulatory cultural center on the campus through events, lectures, and DIY culture.

The Jury, led by Prof. Volker Staab stated: «(..) the design with its simple structure, its endless, complex spatial configurations and the sheltered exterior clearly has the potential to become the new centre of social and academic life on the campus of the TU Braunschweig.»

The architects state: «The learning centre wants to be a very robust space allowing students to work on large-scale models, read, and write, but also to socialise, hang out, and define their own learning patterns. The clue to the success of this building lies in the relationship between the clean and sturdy superstructure and the ever-changing inhabitation patterns of the students.»

The building is like a drawing; lines of filigree steel beams form a three-dimensional grid of square cubes – like the grid structures of Sol LeWitt. At first still bound to the figurative, the grid gradually became the foundation of all Sol LeWitt‘s works. It was a process of permanent reduction to the essential, the pure structure as theme and variation. Sol LeWitt, co-founder of conceptual art, defined his art as conceptual, the idea and the concept and not the perception of it should be in the foreground. The learning centre stands for this concept; it has confined itself to the essentials, the outline; it remains wall-less, open, transparent, and flexible, can offer infinite variations and thus room for ideas for future architectures. Its lattice structure is the matrix underlying all activities, in which the students can act. In the reduction to a minimum of requirements by the architecture, the drawing room reaches a maximum of possibilities and thereby takes up the tradition of the signboards at the TU Braunschweig in a contemporary way: it was and is a place of temporary studying, experimenting, experiencing and social exchange.

gdmh_shbs_drawings_4

Building also always means responding to social changes and adopting to current living and working styles. In the present, flexible floor plans without massive walls correspond to the shift away from classic family living models to patchwork constellations, which are looking for a redefinition of community and private spaces. Likewise, the boundaries between work and home have become fluid: with digitisation, the place and flow of work have changed fundamentally for most professions, just like for students.

Students are no longer working at their desks, but on their laptops; they have become global and are able to study independently without a fixed location, meeting for an exchange, for a presentation or to relax with other people, cultivating local social contacts. The learning centre, a two-storey square building, functions as a diminished scale of the world, a model that houses the global as well as the local. Without fixed walls, and thus without permanent restriction. Students can decide for themselves and decide according to their own needs whether he or she is erecting temporary walls, whether they will be working in transparency or in a closed space. Both are possible and both are necessary – supposed to be tested and experienced by the students themselves.

gdmh_shbs_bild_3

Except for a fixed central core, with technical and workshop rooms and a central espresso bar and seminar rooms on the upper floor, the workspaces can be freely arranged by means of a modular system with sound-proofing curtains. A workplace can be converted into a grandstand for presentations, the adjacent one with suspended curtains to a temporary closed studio; unused space can be spontaneously transformed into a chill-out zone and the room height of 6 m allows the students to build large-scale models and implement their ideas 1:1. Meanwhile, the same structure can also be used for further cultural events and transformed into a temporary concert hall, cinema, or theater.

The continuous flux also applies to the outer space; not only the boundary lines in the interior, but also between interior and exterior become permeable. The surroundings, the context becomes part of the interior through the transparency of the building, while the inner space system can be applied to the directly adjoining outer space, the terraces and the balconies. These actions, seating arrangements, temporary bars, etc., which are located in the outer space, reinforce the learning centre in the campus area and its surrounding buildings.

Just as contemporary philosophical orientation, speculative realism, conceives the world from abstraction, the learning centre does not try to offer the one room, the hall, in the original sense, but the possibility of thinking in varying speculations, real and virtual spaces in which the fictions of our time can circulate. Fifty years earlier, Sol LeWitt had already created the ground for this: an unhierarchical structure which, in its procedural and serial quality, does not impose a spatial and thus conceptual limitation, it creates the ground for ideas that go beyond the visually perceptible.

gdmh_shbs_bild_8

 Interview

Who influences you graphically?

We started looking at Edward Hopper David Hockney and other protagonists of the american realism style. We are also highly influenced by the drawings produced by Diploma Unit 14 at the Architectural Association led by Pier Vittorio Aureli.

For this particular project we used color schemes inspired by Ellsworth Kelly, which we admire a lot. We are trying to create images that evoke memories to produce an architecture of desire, a place which people like to go to.

In most images you seize to show any human presence, why so?

We believe that the architecture shown on the image shall already suggest a certain type of activity, so no people needed. Sometimes putting people into the image disturbs the view and distracts from the actual architectural proposition.

gdmh_shbs_bild_4

gdmh_shbs_bild_7

You explore your proposal through all means of representation, so you trust that only like this is it possible to fully convey the essence of a project? 

Yes, we believe that each media, is it drawing, model making or rendering have there own advantages. For instance, the way we build a model already tests structural ideas and construction sequences which, when it comes down to convincing a jury, very much shows the depth and feasibility of the project.

gdmh_shbs_drawings_7

How could the 3 model be explored further through collage and photoshops as to reveal more constructed spatial experiences? 

The idea of a collage works for us as a design tool. When it comes to showing final images of the space we like to give a realistic impression of the architectural space. We carefully chose the angle and which part of the building it is showing. Each image shall underline a specific part of our architectural approach. Also we like verbal presentations very much, the images we are showing are part of a larger story that we tell in a certain sequence to make the listener fully understand our take. This way we are able to explain a complex design process very straight forward and to the point.

gdmh_shbs_modell_1

gdmh_shbs_modell_3

To what extent has the realm of art influenced other projects and or aspects of the way you approach architecture?

We believe that a lot of new ideas have first been discussed in the arts, therefore it is important for us to keep up with the contemporary art discourse. Here in Berlin we have a very vibrant art scene where we find a lot of inspiration. For this project we studied the conceptualist Sol LeWitt which was a huge source of inspiration.

gdmh_shbs_bild_1gdmh_shbs_bild_5gdmh_shbs_drawings_9gdmh_shbs_drawings_6gdmh_shbs_drawings_5

Advertisements

One thought on “Evoking Memories, An Architecture of Desire”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s