Praesidium

Leave a comment
Monochromatic, Students

Praesidium

Tommaso Mennuni

Project

“Rome is a specific city, like any city that is the result of several centuries of temporal stratification. Today the city appears divided into two separate parts and at the same time complementary, a result of different formation mechanisms; while the city landscape within the Aurelian walls is compact and saturated, the Roma outside the walls is discontinuous.

TommaM_3

The development, especially since the second world war, led to an uneven growth of the city, forming an irregular belt, as opposed to the core of the Center.

TommaM_4

The urban, especially in peripheral areas, is mostly fragmented: the buildings and artificial surfaces coexist with the vegetation; Farmland and vacant lots, abandoned and without a destination are the memory of a previous condition, in which the roman landscape has a predominantly agricultural connotations.

Processed with VSCOcam with m5 preset

The discontinuity of the city and its expansion resulted in an unplanned erosion of the agro romano excluded from daily activities of the contemporary city, intended to trigger processes of abandonment and decay as camps clandestine and illegal dumping. The product of all this is that the vastness of the Roman countryside, at a time when it is filtered from the GRA is reworked.

Agro has always been considered part of the Roman landscape structuring of identity and is the result of a temporal stratification of cycles of civilization; damage means nothing more than damaging the identity of society. The project focus on those surfaces of agro still present inside the belt of G.R.A. and starting from the idea that it is not the constraint you give an area that allows for its preservation, but it is the use that furthers its preservation, creating a new synergy, now forgotten, between community, production and agriculture.

The thesis project is to propose an urban settlement in the area of Tor di Valle, in a bight of the River Tiber, maintaining its original agricultural use of the area. The design intention is to produce a new ecosystem through the building process of a local community; the latter must be the result of overlap between the living places and work sites, according to a new alliance between inhabitant, production and nature.

TommaM_6

The resistance of an agricultural area, in this case, is stimulated not only through its use but also with the combination of a series of parallel functions. To the sphere of producing overlaps the housing sphere settled by two large buildings, real parts of the city, not only for their large size but also because of the variety of uses within them. The sense of belonging in the community will be the trigger for a possible defence.

TommaM_5

The proposal envisages the possibility of a different future for all those country surfaces inside the GRA, suggesting a new development mode in duality between countryside and city.”

TommaM_9

TommaM_8

Interview

Who influences you graphically?

-It is not easy to spot a main reference. I am influenced by various architect and their work. I can easily say that the choice of images from graphics clean is a recall to a representation of 80’s. The simplicity and clarity of the concept works well with this kind of drawing. I tried to integrate with this arid style the dramatic filter of Roma Interrotta. I appreciate  the work of  Franco Purini, Oma, Office KDGVS and Dogma.

What dictated the choice of pure line monochromatic drawing when compared to the more colourful perspective? What is the effect and purpose of the round format?The decision to use a monochromatic design was suggested by a number of factors.
The first concerns the nature of the project. In my opinion for a greater immediacy and accuracy is required a very pure style. The only color added is black, which represents the excavations.

“Il volume negativo dello scavo, una vera e propria opera di land art, è già un architettura compiuta che vive negli strati del suolo messo a nudo, nell’acqua che lo riempie, nelle ombre che ritagliano triangoli rettangoli scuri sul caldo chiarore delle pareti di terra.”
Franco Purini, Comporre L’architettura, Roma, Laterza, 2000

Through the use of the centuriazione I chose to plan the area of tor di Valle, dividing it into 50 square metres per side. This first step allows recording of a constant size. I opted for a monochrome design also to facilitate the reading of this grid and the cad lines.
The choice to use the colourful perspective is to diversify visibly two different point of view. Although the project present a measure and autonomy that leaves no freedom in its planning, with the perspective I would like to say that it is also a place where nature can freely express themselves and where a various of activities are possible

TommaM_10
The effect of the round format is the same of a lens. Privileged view points from which to view and understand life and activities in the new urban settlement along the banks of the Tevere.

TommaM_12

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s